Botanicus blogg om lök- och knölväxter

12 maj 2019 Händer det något? Ja.

Alla kataloger är nu skickade och bör ramla ner i lådan i dagarna. Några nyheter finns som till exempel: tulpanerna La Belle Epoque, Negrita Double och Black Hero. Alla dubbla och överdådiga i buketten.

16 april 2019 Trädgårdens pärlor

Den som tröttnat att samla på snödroppar kan kanske börja med pärlhyacinter. Många är lättodlade och finns i olika färger och former. Här är några från dagens trädgårdsvandring.

Bredbladig pärlhyacint (M. latifolium Grape Ice), persisk pärlhyacint (M. aucheri), den underbart doftande myskhyacinten (M. muscarimi) och armenisk pärlhyacint (M. armeniacum Bozkır). 

26 mars 2019 Gult är fint.

Hur många gula krokusar med purpurfärgade ränder finns det? Väldigt många blir svaret, och några får vara med i katalogen i år. Ovan syns Crocus x leonidii Early Gold. Just denna krokus vill stå lite soligare och torrare än Dorothy som syns nedan.

 

Dorothy är en sk bägarkrokus och är en gammal sort som inte kostar lika mycket. Är också lättodlad i vanligt trädgårdsland. Strimmorna är bleka och kalkbladen öppnar sig i solen likt en bägare.

26 februari 2019 April, april.

Idag har både citronfjärilen och biet blivet lurade av det fina vädret. (även mördarsnigeln) Flera krokusar har tittat upp och solat sig. Man kan ha synpunkter på att namnge växter efter idrottsmän men Ard Schenk är en fantastiskt trevlig och pålitlig bägarkrokus. Runda fina kalkblad med ett bronsgult centrum som dessutom bjuder på några svarta stänk vid basen. Äntligen vår!

Äldre inlägg