Botanicus blogg om lök- och knölväxter

26 februari 2019 April, april.

Idag har både citronfjärilen och biet blivet lurade av det fina vädret. (även mördarsnigeln) Flera krokusar har tittat upp och solat sig. Man kan ha synpunkter på att namnge växter efter idrottsmän men Ard Schenk är en fantastiskt trevlig och pålitlig bägarkrokus. Runda fina kalkblad med ett bronsgult centrum som dessutom bjuder på några svarta stänk vid basen. Äntligen vår!

20 november 2018 Grekland, ett återbesök.

Ibland måste man lämna odlingarna och återvända till växternas naturliga miljö. Varför inte åka till Grekland och titta på höstkrokus, tänkte vi. I början av november lär vara en bra tid att se blommande lökväxter på Peloponnesos. Vi höll till i Lakonia och bodde i Monemvasia. Vid de små bergsvägarna kunde vi beskåda cyklamen, sternbergia, colchicum och höstkrokus. Samtliga förmodligen icke härdiga hos oss. 

  Monemvasia

 

Crocus goulimyi växte rikligt i den lilla byn Lambokambos.

 

Crocus melantherus med svarta ståndarknappar. 

 

Cyclamen hederifolium. 

 

Rasbrant med mängder av Sternbergia.

 

Colchicum cupanii gissningsvis. Denna sågs lite överallt.  Ja det var väl allt. Då börjar vi jobba med lilla vårlistan.

18 september 2018 Packar men inte klar.

Fullt ös i källaren nu. Räkna, klämma på löken, stoppa i påse och sedan etikett. Men flera lökar på väg från Nederländerna. Lökar från egna odlingar är dock klara. Tidlösan ligger nu i sin påse. Men  ute i våra odlingar blommar dom. Colchicum autumnale ‘Atropurpureum’.

 

13 juni 2018 Skördetid

Nu ramlar de sista beställningarna in och vi har börjat skörda de allra tidigaste lökarna. Tidiga narcisserna och krokusarna samlas nu in och putsas fina. Ornithogalum ponticum Sochi får dock vänta några veckor. Ha det bra i sommar.

21 maj 2018 Äntligen

fick vi vår boxadress och kunde skriva in den i katalogen och idag skickades alla kataloger. Det är inte lätt att tänka utanför boxen när man har ett postorderföretag. För att illustrera hur liten man då känner sig uppvisas härmed den lilla pärlhyacinten muscari kerkis.

Äldre inlägg