Botanicus blogg om lök- och knölväxter

2018-03-30 Glad påsk!

Alla växter är sedan några dagar skickade och det finns nu tid att titta till trädgården igen. Vintern biter sig dock fast ännu ett tag och var är påskliljorna? Några ynkliga snökrokus kollar läget och kan nog få fler att titta upp närmaste veckorna.

2017-09-30 Några har säkert planterat dessa idag.

På måndag förväntas höstrusket dra in. Många passade nog på att ta fram lökspaden och plantera lökar innan regnet drar in. Flera av de vackraste höstlökarna blommade fint i solen.

Crocus speciosus bildar lätt rikligt med små knölar som blommar dåligt. Så är inte fallet med sorten Oxonian som håller sig på plats och blommar troget år efter år.

Den vita formen Crocus speciosus Albus. 

Septemberkrokus (crocus kotchyanus) med orange ring runt ett gult centrum och vita ståndarknappar.

Bland tidlösorna är nog Colchicum speciosus Album en favorit.

Colchicum autumnale Nancy Lindsay tycker nog att hon är lika fin.

 

2017-09-26 Alla paketen skickades i går. Fram med lökspaden.

Ur vårlistans leverans bestämde sig äntligen bolliljan Scadoxus multiflorus för att blomma. Den tjurade hela sommaren men till sist så tog den sig samman. 

2017-09-08 Glad gladiolus

Blåsigt och kallt tycker många växter att det varit i sommar. Men gladiolus ecklonii Ruby varkar glad i alla fall. Själva kommer vi att vistas i källaren och packa lök. Där är också svalt.

2017-05-22 Också fin.

Iris hoogiana Hippolyta slog ut i dag. Fick en liten dusch, det har ju varit ganska torrt, Den påvisar vissa likheter med Iris stolonifera så kanske är det en hybrid mellan dessa två. Trivs i stenparti och vill ha en torr sommar. Man kan ta upp den och förvara rhizomerna inomhus för att plantera ut den i början av hösten.

Äldre inlägg
Nyare inlägg